0703250590 info@robturfboer.nl

Geschiedenis Namikoshi Shiatsu

De vroegste melding over Shiatsu (in het Chinees tien’an) bevindt zich in de Nei Ching – The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine – geschreven in China 2700 jaar v. Chr. Boeddhistische monniken brachten de Chinese geneeswijzen in de zesde eeuw na Chr. naar Japan. Gedurende honderden jaren is Shiatsu in Japan een traditioneel systeem van behandelen geweest, doorgegeven van ouder op kind. Dankzij het intensieve werk van vader Tokujiro en zoon Toru Namikoshi sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw, is Shiatsu een hoogwaardige medische behandelmethode geworden en officieel erkend door de Japanse Ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs

De vader van Shiatsu: Tokujiro NamikoshiTokujiro Namikoshi
Tokujiro Namikoshi werd in 1905 geboren op het eiland Shikoku in het zuiden van Japan. Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Hokkaido, een eiland in het noorden van Japan. De uitputting door de lange reis die zij te voet afgelegd hadden en de brute verandering van het zachte warme klimaat op Shikoku naar het barre koude klimaat op Hokkaido, waren de oorzaak dat Tokujiro’s moeder veel pijn in haar gewrichten kreeg. In onze tijd zouden we dat meervoudige reuma hebben genoemd. In Rusutsu, het dorp waar de familie op Hokkaido woonde, waren in die tijd geen doktoren noch geneesmiddelen of injecties beschikbaar om haar van de pijn af te helpen.

Als oudste van het gezin deed het Tokujiro veel verdriet zijn moeder zo te zien lijden. Het enige dat hij voor haar kon doen, was haar pijn te verzachten door middel van te wrijven, zachtjes te kloppen, te masseren en te drukken op de plaatsen waar zij het meest last van had. Hij deed er alles aan om haar pijn te verlichten en zo ontdekte Tokujiro dat het toepassen van druk met zijn vingers op de pijnlijke plaatsen het meest effectief was.

Deze techniek om pijn te verlichten noemde Tokujiro later digi-pressuur ofwel Shiatsu. In 1925 opende Tokujiro Namikoshi de eerste shiatsu-kliniek in de wereld in Muroran op het eiland Hokkaido. In 1934 publiceerde hij zijn eerste artikel “Shiatsu-therapie en psychologie”. In 1940 opende hij het Japan Shiatsu College in Tokyo. In 2000 overleed Tokujiro Namikoshi op 95-jarige leeftijd. Zijn zoon Kazutami Namikoshi zet op dit moment het Japan Shiatsu College voort.

Definitie volgens het Japanse Ministerie van Volksgezondheid
In 1964 erkende het Japanse Ministerie van Volksgezondheid Shiatsu als zelfstandige therapeutische behandelmethode met de volgende definitie:
Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten (diverse pijnen, stress, ontregeldheden in het zenuwstelsel, etc.) en de zelfgenezende werking van het organisme activeert. Heeft geen bijwerkingen.”

Bron: ESA sectie NL