0703250590 info@robturfboer.nl

Wat is Shiatsu

Shiatsu is een manuele behandelmethode voor preventieve gezondheidszorg en therapie die vitaliteit bevordert, vermoeidheid verlicht en de natuurlijke zelfhelende kracht stimuleert door druk toe te passen op specifieke punten op het lichaam. Daarnaast geeft shiatsu de warmte van een zorgzame aanraking. Een zo belangrijk aspect nu de medische zorg zo hi-tech en gespecialiseerd geworden is. Het hectische dagelijkse leven is een enorme bron van stress, waar uiteindelijk lichaam en geest hun tol voor betalen.

Zelfs kinderen hebben drukke werkschema´s en kunnen daardoor aan fysieke en mentale vermoeidheid lijden. Veel mensen zijn bezorgd over de nadelige effecten die het moderne leven op hun gezondheid hebben. Shiatsu is een manier om bewust te worden van ons lichaam en om er voor te zorgen. Het is een manier om je gezondheid in eigen handen te nemen.

Zelf doen
Je kunt Shiatsu dagelijks toepassen om in contact te blijven met je eigen lichaam. Je hoeft jezelf niet klagend door het leven te slepen. Met geduld en discipline kun je jouw gezondheid, uitstraling en fitheid verbeteren. Je kunt Shiatsu beoefenen met vrienden en familie om elkaar te helpen met een nieuwe fysieke bewustwording. Shiatsu is een prachtige manier om zonder woorden te verzorgen (geven) en verzorgd te worden (ontvangen) en een plezierig ontspannen moment te delen tijdens een drukke dag.

Als we een tinteling, stijfheid of pijn voelen, is onze instinctieve reactie wrijven of drukken op de plek waar we last hebben. Zelfs deze simpele handeling stimuleert in zekere mate het natuurlijk functioneren van de diverse lichaamsystemen. Als we deze handelingen systematisch toepassen, activeren we de natuurlijke zelfhelende lichaamskracht en herstellen we de conditie van het probleemgebied. Hoewel het natuurlijke antwoord rekken en strekken van een bepaald gebied zou zijn, geven veel mensen de voorkeur aan het negeren van hun ongemak of het nemen van een pil.

De behandeling

De Shiatsu-behandeling bestaat uit het toepassen van druk met de ballen van de duimen en vingers en de handpalmen op specifieke punten op het lichaam. Traditioneel heten deze punten in het Japans tsubo, hetgeen (stop)fles of kruik betekent. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting, zoals onze voorouders reeds instinctief ontdekten.Namikoshi Shiatsu geschiedenis

Rond 1920 introduceerde Tokujiro Namikoshi Shiatsu als een therapeutisch systeem geïntegreerd met de moderne anatomie en fysiologie. Hij bedacht het woord Shiatsu, dat letterlijk “vingerdruk” betekent, om zijn systeem te beschrijven.

De tsubo´s corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren. Druktoepassing op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam.

Shiatsu is gebaseerd op het gebruik van de handen voor zowel diagnose als behandeling. De sensitieve vingertoppen kunnen verschillen in temperatuur en stijfheid onderscheiden, die een indicatie zijn voor de conditie van het lichaam. De soort, de diepte en de duur van de druktoepassing moet aangepast worden aan de specifieke behoefte van elk gebied in het lichaam en aan ieder individu.

Hoewel de vaardigheden van een getrainde beoefenaar niet in een weekend aangeleerd kunnen worden, moet dit je niet weerhouden te ontdekken hoe Shiatsu voor jou zou kunnen werken en je beter bekend raakt met het menselijk lichaam. Regelmatig jezelf en anderen Shiatsu geven zal jouw gevoeligheid verhogen om te weten wat een lichaam nodig heeft. Dit is het begin van het herkennen van de conditie aan de oppervlakte die de onregelmatigheden in het lichaam weergeeft. De essentie van shiatsu zit niet alleen in diagnose en behandeling met de handen, maar in de warmte van de moederlijke aanraking. Als de houding van de gever zowel voorzichtig als zorgzaam is en de houding van de ontvanger open en ontvankelijk, zal de ervaring beiden ten goede komen.

Bron: ESA sectie NL